POŠLJI VPRAŠANJE

Priročnik o varčni porabi goriva in emisijah CO2

V skladu z uredbo "o informacijah o varčni porabi goriva in emisijah CO2, ki so na voljo potrošnikom ob nakupu novih osebnih vozil", vas vabimo, da preberete nasvete in navodila za varčnejšo porabo goriva v vašem vozilu.
Oglejte si PDF priročnik, ki vsebuje tudi podatke o porabi in emisijah Toyotinih vozil.

10 Toyotinih nasvetov za okolju prijazno vožnjo

1. Odstranite vso nepotrebno težo in opremo na strehi
Preden se odpravite na pot, pomislite, kaj vse prevažate v svojem avtomobilu. Dodatna teža pomeni večjo porabo goriva, zato odstranite vse, česar ne potrebujete v avtomobilu. Če uporabljate strešni prtljažnik, se morate zavedati, da se lahko zaradi povečanega zračnega upora poraba goriva poveča tudi do 40 %.

2. Načrtujte svojo pot in se izogibajte obvozom
Načrtovanje vaše poti vnaprej (po možnosti z izkoriščanjem prednosti navigacijskega sistema) vam lahko pomaga, da se izognete nepotrebnim obvozom in gostemu mestnemu prometu, kjer je lahko poraba goriva tudi do dvakrat višja kot na avtocesti.

3. Izognite se uporabi svojega avtomobila za krajše vožnje
Poraba goriva je največja, ko je motor hladen, zato se izognite vožnji na krajše razdalje, kadar je to le mogoče.

4. Redno preverjajte tlak v pnevmatikah
Z rednim preverjanjem tlaka v pnevmatikah enkrat mesečno in vzdrževanjem priporočenih vrednosti tlaka polnjenja lahko prihranite do 3 % pri porabi goriva, poleg tega pa tudi podaljšate življenjsko dobo vaših pnevmatik.

5. Servisirajte svoje vozilo v skladu z navodili v uporabniškem priročniku
Avtomobil, redno servisiran v skladu s standardi proizvajalca, vam pomaga doseči varno in energijsko varčno vožnjo.

6. Prej prestavljajte v višjo prestavo
Višja prestava vedno pomeni nižje število vrtljajev motorja, kar se opazi v manjši porabi goriva. Sodobni motorji so bolj prilagodljivi kot starejše različice in omogočajo, da prej prestavite v višjo prestavo brez nevarnosti, da bi poškodovali motor. Idealno število vrtljajev za prestavljanje v višjo prestavo je med 2000 in 2500 vrt/min.

7. Električno dodatno opremo uporabljajte le, ko je to nujno treba
Vsa električna dodatna oprema, kot so ogrevanje zadnjega stekla, meglenke itn., porabljajo električno energijo. Uporaba klimatske naprave, na primer, lahko poveča porabo goriva do 25 %. Električno dodatno opremo uporabljajte le takrat, ko je to resnično treba.

8. Sledite in predvidevajte hitrost toka prometa
S predvidevanjem prometnega toka se lahko izognete morebitnim nepotrebnim zamudam. Vožnja v gladko tekočem prometu tudi pomeni, da lahko enostavneje in prej prestavite v višjo prestavo in tako dosežete ter vzdržujete nižje število vrtljajev motorja in zmanjšate porabo goriva. Priporočljivo je tudi enakomerno pospeševanje z daljšim enakomernim pritiskanjem stopalke za plin navzdol.

9. Vozite z zaprtimi okni
Z vožnjo z zaprtimi okni in uporabo sistema prezračevanja v avtomobilu lahko na enostaven način zmanjšate porabo goriva celo do 5 %.

10. Ugasnite motor vozila, če morate čakati dlje od 30 do 60 sekund
Delovanje motorja, ko avtomobil stoji pri miru, po nepotrebnem troši gorivo. Ugasnite motor vozila, če nameravate čakati na mestu v svojem avtomobilu dlje od 30 sekund.